Händelser

Släktforskning av Bengt Björkroth

Vem tror du att du är?

Sommarstugan brinner!

Det var en varm sommardag 1951, pappa höll, som vanligt, på att snickra för att förbättra vår lilla stuga, byggd av masonit. Jag tror det var en lördag, min bror Rune hade varit en resa till sjöss och hade dagen innan kommit hem. Denna dag hade han och Mamma varit i stan och handlat. Jag tog min cykel för att cykla till Lillebykrysset och möta dem. Under den korta stund det tog att cykla till bussen och sedan gå hem hade vår stuga fattat eld och brann ner till grunden. Det var en katastrof för familjen det vi hade kvar var endast det vi hade på oss. Rune hade på sin resa köpt en del presenter till oss bland annat en stor mängd tobak till Pappa, presenterna till mig och Mamma hade vi inte hunnit öppna. Nu var allt, hela vårt hem borta. Följande nätter fick vi bo hos pappas bror Folke och hos hans syster Margit som hade stugor i närheten av oss. Jag var naturligt väldigt ledsen men Pappa tröstade mig och sa att nästa år skulle vi ha en ny och finare stuga. Det hade vi också. Den stugan stod kvar på samma tomt, på Bottnevägen i Torslanda, och revs ungefär 2008 – 2009.

Källa: ( Min och Runes berättelse).

 

 

Olycka på Lindholmens Mekaniska Verkstad 1947

En solig sommardag 1947 sitter jag tillsammans med min mamma och hennes väninna Alfredina "Dina" Berntsson på en trappa på Floragatan där Dina rostar kaffe, det var ju ransonering efter kriget. Jag minns det som det vore igår, vi hör sirener från ambulansen som kör på Herkulsgatan inte långt från oss. Mamma säger "nu är det någon som råkat ut för en olycka på varvet", det var min pappa (Bertil) som råkat ut för en olycka och låg i ambulansen. Han arbetade som ställningsbyggare på Lindholmens varv, när han gick på en ställning fastnade byxbenet i en av de skruvtvingar som höll ihop ställningen, han tappade balansen och föll 8 meter, med huvudet före, ned i lastrummet på fartyget. På vägen ned slog han emot en del av ställningen som gjorde att han ändrade riktning och landade på fötterna, som krossades fullständigt. Han tillbringade 19 månader på Sahlgrenska Sjukhuset där han opererades ett otal gånger. Hans fötter blev dock aldrig riktigt bra, han blev invalidiserad han haltade lätt och hade värk i fötterna i resten av sitt liv.

Källa: (Olycksförloppet; Bertils egen berättelse). (Övrigt; Min berättelse).

 

Tragiskt familjeöde

Carl Algot Georg Rasmusson arbetade på Götaverkens skeppsvarv. En sommardag, den 26 juli 1928, utbröt en brand på trävarufirman Strömman & Larsson som låg på andra sidan Göta Älv. Han arbetade inne i ett fartyg och kunde inte se så bra vad som hände, för att se bättre klev Georg upp på en tunna, tunnan kom i rörelse och Georg föll och skadade sig så illa att han dagen därpå avled. Det var en tragisk olycka för familjen då hans hustru som var sjuklig och låg på sjukhuset, avled bara en vecka senare. Deras tre barn blev föräldralösa inom loppet av en vecka .

Källa: (Berättat av min mor Harriet och hennes bror Hilde).

 

Drunkning, självmord

Per August Andersson, gift med min farmor Ebba, var, den 1 aug. 1903, tillsammans med sex kamrater ute med en båt i Östersjön utanför Koppersvik på Gotland för att från sjön titta på ett fyrverkeri. Plötsligt hoppar Per August ur båten, trots att kamraterna försöker rädda honom vill han inte låta sig räddas, han drunknar. I dödboken betecknas det som självmord (Submersko), i ett tillstånd framkallat av tillfällig sinnesförvirring. Tillstånd för tidig begravning utfärdas av K Hulander, borgmästarämbetet i Visby. Per August och Ebbas giftermål varade bara i 10 månader, de hade ett gemensamt barn.

Per August blev 21 år.

Källa: Visby domkyrkoförsamling. (I) FI:2 bild 1530 1895-1907

 

© Bengt Björkroth Senast uppdaterad 2015-01-13